Akce Města Nový Bor:


ČESKO – BRAZILSKÉ DNY

(MASOPUST V DUCHU KARNEVALU)
termín: (40 dní před Velikonocemi – pohyblivý svátek)
21. – 22. února 2025

Karneval – Koncerty – Film – Výstava – Přednášky – Tanec

Dvoudenní Česko – brazilské dny se konají v Novém Boru od roku 2007, kdy byly součástí oslav 250. výročí povýšení Nového Boru na město. U zrodu Česko-brazilských dní stála tehdejší významná osobnost novoborské kultury Radovan Novotný s brazilským scénografem Ricardem Hoineffem a Ilonou Rejholcovou. Od počátku se tento svátek koná pod záštitou Velvyslanectví Brazilské federativní republiky v Praze a starosty Města Nový Bor.

V Novém Boru spojili dva svátky, které jsou významem stejné, odlišují se jen rozdílným podnebím a mírou temperamentu. Ale stále v nich jde o oslavu života, radost vyjádřenou hudbou a tancem a samozřejmě i masopustními dobrotami.

V rámci Česko-brazilských dní každoročně pořádá Město Nový Bor a Kultura Nový Bor, s.r.o. tradiční Masopust v duchu brazilského karnevalu, který se odehrává v ulicích města a na náměstí Míru. Součástí představení kultury Latinské Ameriky jsou filmové projekce v kině včetně tematických výstav a přednášky pro školy, včetně různých workshopů. Jedinečný je také koncert bubeníků Tam Tam Batucady s vybraným hudebním sólistou a závěrečným společným jam session s nejlepšími brazilskými tanečnicemi a tanečníky.

Vztah Nového Boru i Libereckého kraje k Brazílii je propojen silnou migrací obyvatel během 19. a 20. století, kdy se odstěhovalo několik set rodin ze severu Čech do Brazílie za vidinou lepšího života. Více se dozvíte také v Muzeu vystěhovalectví do Brazílie v nedalekém Náhlově. Potomky Čechů i občanů Nového Boru žijících v součané Brazílii, skvěle vystihuje kniha světového dokumentárního fotografa prof. Jindřicha Štreita: Braziliáni z Česka. Vystěhovalectví do Brazílie sebou přineslo evropské tradice, mezi nimi právě i masopust. Ten je předchůdcem dnešního světoznámého brazilského karnevalu.

Oslavy jsou připomenutím společných kořenů i svátku, který slaví naši krajané společně s námi v Brazílii. Carne znamená v překladu maso a vale sbohem, tedy náš masopust. Karneval stejně jako Masopust se slaví 40 dní před Velikonocemi. Český masopust a brazilský karneval, vychází ze stejných kořenů. Je to skvělá příležitost ukázat nejen kontrasty a propojení mezi českým masopustem a brazilským karnevalem, ale zároveň nacházet cestu k dialogu.

Česko-brazilské dny Vám přináší slunce uprostřed zimy: letní pláž s palmami, závody na lyžích na „brazilském“ sněhu, míchané koktejly, české zabíjačkové dobroty a latinskoamerické delikatesy, tanečnice samby i pestrobarevné masky. 

SKLÁŘSKÉ SLAVNOSTI

Náměstí Míru Nový Bor
termín: 28.6. 2025

MARIÁNSKÉ SLAVNOSTI

Městský park (Smetanovy sady) Nový Bor
termín: 15.8.2025

ZAHÁJENÍ ADVENTU

Náměstí Míru Nový Bor
termín: 29. 11. 2024